torstai 15. elokuuta 2013

Tervetuloa velkavankeuteen!

Minun piti perustaa muotiblogi.

Olin jo suunnitellut valmiiksi postauksia, joita uuteen muotiblogiini kirjoittaisin. Uudet syyshankinnat. Päivän asu. Syysvaateinspistä Nellyltä. Parhaat alelöydöt. Laukkuhaaveita. Kaikkea sellaista kevyttä hömppää, joka irrottaa ajatukset arjen askareista ja kiireestä ja jonka parissa voi rentoutua iltaisin kauniita tavaroita katsellen.

En kuitenkaan perustanut muotiblogia. Se olisi ollut epärealistinen ja antanut täysin valheellisen kuvan elämästäni. Oikeastaan koko elämäni on ollutkin epärealistista ja valheellista, sillä olen valehdellut itselleni jo pari vuotta - uskotellut, että minulla on varaa sellaisiin asioihin, jotka olisi aivan selvästi pitänyt jättää ostamatta. Nyt mittani on tullut täyteen, en kestä tilannetta enää ja aion laittaa asiani järjestykseen. Siispä perustin muotiblogin sijasta velkablogin.

Ajattelinpa nyt kertoa teille tilanteestani lyhyesti. Olen 21-vuotias opiskelija, ja tähän asti rahoittanut vaateostoksiani velkarahalla. Olen siis parin vuoden ajan tilannut nettikaupoista osamaksulla varmastikin satoja vaatteita. Velkaa löytyy niin Nellylle, H&M:lle, Bubbleroomille kuin muutamille muillekin nettikaupoille yhteensä muutamien tuhansien eurojen verran. Luottotiedot olen onnistunut säilyttämään, mutta ahdistus ja stressi tuosta velkamäärästä on kova. Joudun lyhentämään osamaksujani kuukausittain normaalin ihmisen vuokran verran, ja tämä hankaloittaa suuresti muuta elämääni - opiskeluni ovat kärsineet, kun olen joutunut käymään töissä enemmän kuin mitä minulla olisi aikaakaan. Myös parisuhteeni on koetuksella, kun raha-asiat ovat retuperällä. Siispä aionkin nyt pelastaa tilanteen kun vielä suinkin vain voin ja osoittaa niin itselleni kuin poikaystävällenikin, että se vaatteita hullun lailla shoppaileva ahdistunut 18-vuotias on aikuistunut tässä muutaman vuoden kuluessa. Tämän vuoden loppuun mennessä aion laittaa talouteni järjestykseen.

Tämän päätöksen olen toki tehnyt monta kertaa aikaisemminkin. Olen luvannut itselleni vaikka kuinka monta kertaa, etten enää tilaa vaatteita yhdestäkään nettikaupasta. Olen jopa pyytänyt poikaystävääni asentamaan tietokoneelleni estot nettikauppoihin, jotten enää pääsisi  niihin käsiksi. Osittain tilanne on kyllä jo parantunutkin - en ole enää ostellut vaatteita läheskään siihen malliin kuin pahimpina aikoina. Velkasummankin olen saanut jo pienenemään parin tonnin verran. Mutta silloin tällöin mulle tulee repsahduksia - uusien vaatteiden himo kasvaa niin suureksi, että olen tilannut jotain ihanaa päällepantavaa juuri lyhentämäni summan verran. Näistä himoista minun täytyy päästä eroon ja ajattelin, että tätä blogia kirjoittamalla voisin paremmin seurata projektini etenemistä ja pohdiskella rahankäyttöä ja kulutustottumuksia niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnallisellakin tasolla. En tiedä tuleeko blogini löytämään lukijoita - toivottavasti kukaan ei ole yhtä höveli raha-asioidensa hoitamisessa kuin minä - mutta ainakin itse saan enemmän painetta asioideni kuntoon laittamiseen, kun on blogi jonne raportoida edistyksestäni!

Tervetuloa siis seuraamaan tätä projektiani, jonka tarkoituksena on puolessa vuodessa saada talouteni kuntoon. Tulen päivittämään tänne tarkkoja summia operaation etenemisestä sekä varmasti myös paljon itsetutkiskelua ja pohdiskelua siitä, mikä saa ihmisen käyttäytymään niin vastuuttomasti ja typerästi, että tulee kaivaneeksi itselleen tällaisen sanalla sanoen varsin vittumaisen kuopan. Kommentit ovat erittäin tervetulleita, myöskin ne negatiiviset - takapuolelle potkimista kun olen ehdottomasti ansainnut. Suhtautukaa tähän sellaisena "ei todellakaan näin" -blogina, ja ottakaa opiksi minun virheistäni!

T: Miss Eve

P.S. Arvatkaa, mitä ainetta opiskelen. Taloushallintoa. Vuosisadan vitsi, eikö olekin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti